Administratör

» Starta demo som administratör

» Lägg till ett lokalt verktyg i Skolon

» Det här är Lokala verktyg i Skolon

» Lägg till eller ta bort elever och lärare i klasser

» Se och hantera skolans licenser

» Dela ut licens till elev eller klass

» Ladda upp filer för att skapa nya användare

» Skapa konto till enskild användare

» Återställa lösenord för en eller flera användare

Ladda upp filer för att skapa nya användare

Att lägga till användare med Skolon Snabbspår är möjligt att göra på två olika sätt. Om du vill skapa många användare på samma gång, så är detta lättast att göra via denna funktion, vilket innebär att du importerar flera användare via Excel-fil (xls-, xlsx- eller csv-format går bra).  Här nedan förklarar vi hur du gör!

Bra att veta vid import av användare:

• Lärare och elever behöver ligga i en varsin fil, eftersom de är två olika typer av konton. Se till att samtliga lärare du vill skapa ett konto för ligger i en och samma fil, likaså elever. Alltså; en samlad fil för lärare och en samlad fil för elever.
  • Uppgifter som behövs för att skapa ett konto är:
    • Förnamn,
    • efternamn
    • mailadress
    • klasstillhörighet
    • undervisningsgrupper (flera grupptillhörigheter ska separeras med | (dvs tecknet vertikalstreck, på engelska "vertical bar")

Dessa ska vara i en varsin kolumn, d.v.s. minst fyra kolumner totalt.

OBSERVERA ATT:

Klasstillhörighet krävs då det är väldigt vanligt att digitala verktyg i Skolon tilldelas på klassnivå, vilket också berör våra 90-dagars demoversioner. Klasserna skapas sedan automatiskt i Skolon med tillhörande elever och lärare. Kopplingar till flera klasser för lärare kan göras i efterhand.

Inläsningen för grupper och grupptillhörigheter är endast en import. Förändringar i gruppmedlemskap görs manuellt. Se instruktion här.

Nedan följer en instruktionsvideo på hur du ska strukturera filen samt vad den ska innehålla:

Du hittar en exempelfil att ladda ned här. Exempel på hur en fil kan se ut:

Nedan följer en instruktionsvideo på hur du går tillväga när du ska ladda upp dina Excel-filer. Du kan även följa steg-för-steg-guiden längre ner på sidan.

Steg-för-steg-guide:

1. Logga in i Skolon.
  2. Klicka på ikonen för Skoladmin i din samling.
  3. I vyn för Skoladmin finns valet Importera användare under Snabblänkar.
  4. Klicka på Importera användare och bestäm dig för om du ska börja med att skapa lärare eller elever. Eftersom det är två olika typer av konton, så behöver lärare och elever skapas var för sig.
  5. I detta steget klickar du på Välj fil och väljer din excel- eller csv-fil i din dator.
  6. Här väljer du överst på sidan vilken användartyp det gäller.
  7. Vill du att det ska gå ut mail med inloggningsuppgifter till användarna (rekommenderas), så är rutan för detta förifylld. Den går givetvis att bocka ur om du inte vill att ett mail ska gå ut.
  8. Du väljer slutligen vad för typ av information som finns i varje kolumn. Klicka på Välj vad som finns i kolumnen. Du får då upp en lista med förslag, som t.ex. förnamn, efternamn, e-post, m.m. Välj det som finns i din kolumn och klicka på Spara, så hoppar steget vidare till nästa kolumn.

Du kan också välja Hoppa över, om det är information du inte vill eller behöver lägga upp i Skolon, så tas inte den kolumnen med.

Titta igenom så att allting stämmer och klicka sedan på knappen Importera användarna, så skapar Skolon användarna åt dig - klart!