Validering av användardata - Kunskapsbas / Införandeguide för huvudman / Plattform / Användarsynk - Skolon Support

Validering av användardata

Författarlista

Användardata hämtas in från ert elevregister eller till exempel ett Microsoft Active Directory (AD). När synken är uppsatt, startad och data kommit in i Skolon är det viktigt att validera den data som lästs in, nedan beskrivs hur detta görs.

För att få access till användardatan i Skolon bör du ha ett organisationsadministratörskonto, alternativt ett skoladministratörskonto beroende på om du skall verifiera/validera alla skolor eller en specifik skola.

I Skolons administratörsverktyg kan du se inläst data. Här hittar du mer information om var du hittar datan: Användare, antal, klass-och grupptillhörighet

Validera användardata

Validering av användardata handlar om att kontrollera att den datan som kommer in till Skolon stämmer. Du hittar inläst data under i adminpanelen under Användare > Användare > Grupper. Valideringen av data görs för tre olika datatyper:

• Användardata
  • Klasser
  • Grupper

Användardata

För varje skola, kontrollera att användardata i ert källsystem stämmer överens med den som lästs in till Skolon gällande:

• Förnamn
  • Efternamn
  • Användarnamn (brukar oftast vara samma som e-post)
  • E-post
  • Roll: (Lärare/elev)

Säkerställ att både elev- och lärarkonton kontrolleras.

Klasser och grupper

För varje skola, kontrollera att följande stämmer för ett par klasser och grupper:

• namnen är samma som i källsystemet
  • antal elever
  • antal lärare
  • elevkopplingar (dvs att rätt elever finns i klassen/gruppen)
  • lärarkopplingar (dvs att rätt lärare finns i klassen/gruppen)

Dokumentera resultaten i fliken Validering i den checklista som er projektledare har tillgång till.

Här ses ett exempel på hur det kan se ut: