Konfigurera schemaläggning och filter för synk - Kunskapsbas / Administrera Skolon / Synkar och dataflöden / Synkar och användarhantering - Skolon Support

Konfigurera schemaläggning och filter för synk

Författarlista

Inför ett termins- och läsårsskifte rekommenderar vi alla våra kunder att pausa sina synkar som provisionerar Skolon med användare, klasser och grupper, samt att justera filtreringen för start- och stoppdatum i synken.

Paus av schemalagd synk

Som organisationsadministratör kan du pausa en schemalagd synk under fliken “Synkar” i Synkar och dataflöden. När du pausat en synk kommer synken inte att köras automatiskt varje natt. När du sedan aktiverar synken kommer synkjobbet att köras som vanligt vid schemalagd tidspunkt, oftast är det under natten.

Vi rekommenderar att en pausad synk aktiveras så tidigt som möjligt i augusti enligt “Rekommenderade inställningar för filter till pausad synk vid läsårsstart” nedan.

Om ni har behov av att skapa upp användare, klasser och undervisningsgrupper under sommaren rekommenderar vi inte att synken pausas (gäller t ex organisationer med elever från vuxenutbildning i Skolon). Läs mer under avsnittet “Rekommenderade filter för schemalagd synk under sommaren”.

Justera filter för start- och stoppdatum

Flertalet av Skolons synkar bygger på att användare skapas upp när startdatum på skolplacering (för elever) och anställning (för personal) har passerat, samt att användare inaktiveras när stoppdatum har passerat. Vid läsårsskiften är risken stor att det finns ett glapp för elever efter att läsåret har avslutats (oftast mitten av juni), tills dess att de får en ny skolplacering för nästa läsår (oftast mitten av augusti).

I Skolons synkmotor finns därför möjligheten att justera detta för både start- och stoppdatum. Enligt skärmdumpen nedan har synken till Skolon värdet “30 dagar” för båda inställningarna.

I praktiken betyder detta att användare skapas upp i Skolon 30 dagar innan skolplacering eller anställning har passerat. Om synken körs den 1a augusti kommer användare skapas för elever som har ett startdatum någon mellan den 1a och den 31a augusti.

Användare inaktiveras inte heller i Skolon förrän 30 dagar efter att datumet för skolplacering eller anställning har passerat. Om synken körs den 1a augusti kommer elever som har en skolplacering som slutar den 31a juni eller tidigare att inaktiverats. Elever som har en skolplacering som t ex slutar den 15e juli har kvar sitt konto fram till den 15e augusti.

Rekommenderade inställningar för filter till pausad synk vid läsårsstart

Dagar innan: 30

Dagar efter: 7

Rekommenderade inställningar för filter till schemalagd synk under sommarsemestern

Dagar innan: 30

Dagar efter: 70

Vill du ändra filtervärdet för er synk?

Kontakta vår support på följande formulär.