Synkansvarig på skola - steg för steg guide - Kunskapsbas / Administrera Skolon / Synkar och dataflöden / Digitala Nationella Prov - Skolon Support

Synkansvarig på skola - steg för steg guide

Författarlista

Att provisionera användardata till Skolverkets provplattform görs i fem steg enligt nedan. Beroende på skolhuvudmannens storlek kan rollerna vara en eller flera personer.

1. Bevaka synk från källsystem till Skolon

Organisationsadministratörer har tillgång till gränssnitt i Skolon för att säkerställa att era synkar från källsystem (vanligtvis elevregister) fungerar som det ska.

Läs mer på supportartikeln Synkar till Skolonplattformen.

2. Validera att användardata stämmer

Synkansvarig på respektive skola säkerställer att all användardata som Skolverket kräver för provplattformen finns tillgänglig i Skolon. De vanligaste attributen som saknas eller är ofullständiga är EPPN, personnummer och e-post. Observera att Skolon inte skickar över användare som saknar ovan attribut, detta på grund av att Skolverket avslutar ett helt synkjobb om de stöter på ett endast fel i datan som skickas över.

Läs mer på supportartikeln Validering av användardata inför Digitala Nationella Prov.

3. Skapa provaktiviteter i Skolon

För att användare, klasser och grupper ska kunna provisioneras till Skolverkets provplattform måste en synkansvarig skapa upp en eller flera provaktiviteter.

Läs mer på supportartikeln Skapande av provaktiviteter.

4. Tilldela roller för provplattformen

Synkansvarig på respektive skola måste tilldela rollerna administratör och rektor innan användardatan provisioneras till Skolverket.

Läs mer om rollerna i provplattformen på Skolverkets hemsida, och om hur du tilldelar rollerna i Skolon på supportartikeln Tilldelning av administratörer och rektorer för Skolverkets provplattform.

5. Provisionera till Skolverkets provplattform

När provaktiviteter är skapade och roller tilldelade är ni redo att skicka över data till Skolverkets provplattform.

Läs mer om på supportartikeln Provisionera till Skolverkets provplattform.

Vad händer sen?

Innan det är dags för eleverna att genomföra ett digitalt nationellt prov behöver proven administreras i provplattformen. Det handlar till exempel om att tilldela prov till eleverna och vid behov göra inställningar för individuella anpassningar som rektorn har beslutat om för elever i behov av stöd.

Detta gör en administratör eller rektor via Skolverkets provplattform. Läs mer om hur detta görs på Skolverkets hemsida. Ett tips är att genomföra Skolverkets webbutbildning om hur provplattformen fungerar.

Läs mer om hur lärare, administrarörer och rektorer loggar in till provplattformen på Skolverkets hemsida.