Rollbeskrivningar vid inköp - Knowledgebase / Införandeguide för huvudman / Inköpsverktyg - Skolon Support

Rollbeskrivningar vid inköp

Authors list

Inköp i Skolon

Denna artikel beskriver hur rollerna i Skolon fungerar kopplat till inköp av skolverktyg. För en mer generell beskrivning av rollerna i plattformen, se följande artikel: Rollbeskrivningar i Skolon.

Organisationsadministratör

Rollen har fullständiga rättigheter i systemet med möjlighet att konfigurera systemet, tilldela rättigheter, hantera och tilldela licenser och verktyg samt följa upp statistik om användning. Organisationsadministratören kan genomföra beställningar för hela huvudmannen och alla skolor i organisationen, här finns även vyer för orderhistorik och återkommande förnyelser (abonnemang) för att följa upp inköp för hela organisationen samt för enskilda skolor.

Organisationsadministratören har tillgång till de funktioner som avser datasäkerhet och GDPR-efterlevnad, dvs att registrera PUB-avtal, godkänna leverantörer och pseudonymisera användardata. Läs mer om dessa här:

Vanliga befattningar som brukar få rollen: IT/IKT-strateg, IT/IKT-samordnare, Utvecklingsledare, Förvaltningsledare, Systemförvaltare, Objektspecialist, Dataskyddsombud, Avtalsansvarig

Skoladministratör

Rollen har rättigheter i systemet med möjlighet att konfigurera systemet, hantera och tilldela licenser och verktyg samt följa upp statistik om användning. En skoladministratör kan genomföra beställningar på de skolor användaren är kopplad till, samt har tillgång till vyer för orderhistorik och återkommande förnyelser (abonnemang) för att följa upp inköp lokalt på skolan.

Vanliga befattningar som brukar få rollen: Skoladministratör/intendent, IT/IKT-pedagog, Rektor, Biträdande rektor, Förstelärare, Lärare med inriktning på digitalisering, användarstödjare för lärplattform

Budgetadministratör

Rollen tilldelas till en skoladministratörer av organisationsadministratören. Detta ger skoladministratören tillgång till fliken "Inköpsrättigheter" i Skoladmin. Funktionen används för att skapa inköpsrättigheter för de användare som ska ha möjlighet att göra inköp.

Se följande artiklar för mer information:

Beställare

Beställare blir man som skoladministratör, efter att man tilldelats en inköpsrättighet av en budgetadministratör. Detta ger administratören möjlighet att genomföra köp av produkter från biblioteket.

Se artikelserien för inköp av skolverktyg under "Funktioner i Skolon" för mer information om hur beställningar görs.

Lärare

Använder Skolon för enkel åtkomst till sina digitala lärresurser och verktyg från Min samling.

När det kommer till inköp kan lärare söka efter verktyg i biblioteket, starta kostnadsfria demos till sig själv eller ihop med sina elever och skicka in önskemål för inköp som en organisationsadministratör kan ta del av.

Funktionerna skapar förutsättningar för en lärardriven inköpsprocess där lärarna involveras i beslut och inköp av sina digitala läromedel.

Elev

Elever använder primärt Skolon för enkel åtkomst till sina digitala lärresurser och verktyg från Min samling.

De har i regel inte någon betydande roll i processen för inköp av skolverktyg i Skolon, annat än att de kan söka efter verktyg i biblioteket och har möjlighet att starta kostnadsfria demos till sig själv om biblioteket är aktiverat för elever.